0341 350 593

Wij helpen u kiezen

Tip van een pro uit de dagelijkse praktijk...

ergotherapeuten, zorgverleners en andere zorgprofessionals helpen u graag op weg.

Start uw aanvraag

  • + Dagelijkse praktijkervaringen
  • + Helpen u op weg
  • + Voor beter en prettiger gebruik

Soms kan die ene tip leiden tot de oplossing van het probleem!

De dagelijkse ervaringen, tips en tricks bij het gebruik van een speciaal zorgbed delen wij op deze pagina "Tip van een Pro". 

Flexobed: gebruik ‘kikkertje‘ voor op een toets van de handbediening

Bij een handbediening kan er gebruik gemaakt worden van 'kikkertjes'. Dit zijn verhoogde transparante knopjes die je kunt plakken op een specifieke plek op de handbediening. Stel u kunt lastig op de juiste positie drukken om in en/of uit te draaien, gebruik dan een 'kikkertje' en plak deze op de positie in en/of uit op de handbediening (zie afbeelding). Hiermee wordt het makkelijker en voel je de juiste positie om in te drukken en het bed te bedienen.

Flexobed: gebruik een gekleurde sticker voor betere herkenning

Bij een handbediening kan er gebruik gemaakt worden van een groene en rode sticker. Dit geeft nog duidelijker aan welke knop gebruikt moet worden. Groen om in bed te draaien en rood om uit bed te draaien. Heldere kleuren en goede contrasten dragen bij aan prettig gebruik.

Flexobed: tape plakken op de grond bij gebruik van een rollator

Om te voorkomen dat tijdens het in- of uitdraaien van het Flexobed de rollator wordt geraakt, zorg dan voor de juiste afstand van de plek van de rollator tot aan het Flexobed. Plak vervolgens tape op de grond, zodat je exact weet tot waar je de rollator kunt plaatsen. 

Flexobed: dekbed in en uit bed nemen

Voor de gebruikers van het Flexobed is het belangrijk om het dekbed op een eenvoudige manier in en uit bed te nemen. Klik op de video voor een manier hoe u dat kunt doen. Het is belangrijk om dit regelmatig met uw ergotherapeut of zorgondersteuner te oefenen.

Flexobed: uitstapbeugel met mandje

Voor de gebruikers van het Flexobed kan het ontzettend handig zijn om uw spulletjes zoals een tv-afstandbediening, een flesje water, etc. binnen handbereik te hebben. Een mandje aan de uitstapbeugel kan dan een oplossing zijn. Deze draait altijd met u mee, in en uit bed.

Een nieuw zorghulpmiddel in gebruik

Een nieuw zorghulpmiddel op de afdeling heeft vaak even tijd nodig voordat je de vruchten er van gaat plukken. Om deze tijd zo kort mogelijk te houden en iedereen mee te krijgen in de juiste wijze van gebruik van het hulpmiddel, is oefenen zeer belangrijk.

Lees meer

Plan meerdere korte tijdsmomenten in om samen met je collega's het hulpmiddel te leren kennen, uit te proberen en onderling de ervaringen uit te wisselen wat wel en niet goed werkt. Op deze manier zal het zorghulpmiddel in een mum van tijd onderdeel uitmaken van het zorgproces en de voordelen gaan opleveren waarvoor het is aangeschaft (bijv. de zorg fysiek minder zwaar maken, betere werkhouding, een veilige werkomgeving).

Flexobed matras met klittenband bevestiging

Het is belangrijk om met behulp van het klittenband het onderste deel van het matras goed aan het Flexobed te bevestigen. In de afbeeldingen wordt stap voor stap toegelicht hoe je dit het beste kunt doen. 

Lees meer

Stap 1: Plaats het Flexobed in de ligstand. Druk vervolgens op de handbediening om het onderbeen omhoog te brengen. Plaats vervolgens het klittenband over de hoek uiteinde matras.

Stap 2: Steek het klittenband door de metalen driehoek (zijkant bedbeugel) en trek het goed aan.

Stap 3: Plaats het plakkende deel van het klittenband terug op de band en maak het vast.

Stap 4: Plaats de hoeslaken over het matras en schuif over de bedbeugel en bedframe heen.

Stap 5: Het klittenband houdt het matras goed op z'n plek en het hoeslaken dekt het af.

Flexobed gebruik in een zorginstelling

Flexobedden worden inmiddels al veelvuldig ingezet binnen zorginstellingen waaronder de verzorging en verpleging, gehandicaptenzorg en revalidatiezorg. Maar soms is het lastig te bepalen wanneer en voor wie u een Flexobed in een zorginstelling wilt inzetten.

Lees meer

Bekijk de video waarin Angelique Trapman, verpleegkundige binnen zorgorganisatie WelThuis, diverse tips hierover met u deelt.

Wisselligging doe je zo

Wisselliging speelt een rol bij de genezing en de preventie van decubitus. Vooral het belang van wisselligging ter voorkoming van decubitus is groot. Want zonder houdingsverandering ontstaat een voortdurende druk en schuifkracht op het weefsel en onvermijdelijk weefselschade.

Lees meer

Op de website van Nursing staat hierover het volgende vermeld. "Wisselhouding pas je dus toe om de duur en de hoogte/grootte van de druk op kwetsbare lichaamsdelen te verminderen. Voor de frequentie van de wisselhouding bestaat nauwelijks evidence. Vanuit de praktijk wordt vaak geadviseerd om bij een traagschuimmatras minstens om de vier uur van houding te wisselen, bij andere matrassen doe je dat na twee uur. Maak bij de wisselligging gebruik van de 30 graden zijligging – afwisselend rechterzij, rug, linkerzij, rug – of van de buikligging als de patiënt dit verdraagt. Pas nooit de 90 graden zijligging of de halfzittende houding toe. Daarmee verhoog je de druk op de heupen, waardoor de kans op decubitus weer toeneemt." Lees verder over decubituspreventie op nursing.nl.

Om te voorkomen dat de zorgverlener fysiek te veel wordt belast en aan de cliënt die gedraaid moet worden te veel wordt getrokken, biedt de RollAssist als wisselliggingsysteem uitkomst. Het zware werk wordt namelijk door de RollAssist gedaan. Dit is prettig voor zowel de zorgverlener als de cliënt.  

Benieuwd wat de RollAssist voor uw situatie thuis of uw situatie in de zorginstelling kan betekenen? Start uw aanvraag via de groene knop en samen onderzoeken we de mogelijkheden.

Heeft u ook een handige tip? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar uwgids@specialbeds.nl.
De gebruikers zullen u dankbaar zijn.

Uw gids in speciale zorgbedden

Specialbeds
Braillestraat 19
3846 CP Harderwijk
Nederland

E-mail: info@specialbeds.nl
Tel: +31 341 350 593
KvK: 30267905
BTW: NL821121790B01

Volg ons op:


Inschrijven voor de nieuwsbrief

© 2024 Re-Actief Zorghulpmiddelen B.V. | Specialbeds is onderdeel van Re-Actief Zorghulpmiddelen
Algemene voorwaarden | Privacy-verklaring
Design: INZPIRE | Webdevelopment: Haagen Web & App